Pizzaa, pizzaa, pizzaa…

No ni, viimeinkin pääsi kokeilemaan pizza-uunia. Koko lauantaipäivä aikaa, eikä satanut yhtään. Kyllä tätä olikin odotettu. Uuni valmis ja aurinko paistaa.

IMAG0881

Sen verran vähän on tätä vasta päästy kokeilemaan, että menee vielä testailun ja kehittelyn piikkiin. Viime syksynä päästiin kokeilemaan tätä vasta kerran, jonka jälkeen loppuivat säät. Sen verran silloin jo huomattiin, että tämän käyttö on sellaista rentoa ulko-hommaa kauniilla säällä. Viime syksyllä laitoin keskelle yhden kasan puita palamaan ja poltin siitä pari sastsia. Kun oli vain hehkuvat hiilet jäljellä, siirsin ne toiseen reunaan ja pizzat paistettiin toisessa reunassa. Tämä teki sen, että pizzat meinasivat mennä toiselta reunalta mustaksi kun toiselta oli vielä raakaa, joten joutui kääntelemään.

Nyt ajattelin, että laitan kaksi kasaa vierekkäin. Tein kunnon isot kasat ja kun ne olivat hehkuvana hiilloksena (meni noin tunti), siirsin ne ympärille suurin piirtein tasaisesti niin, että paistoala jäi keskelle ja hiillosta oli molemmilla sivuilla, eikä vain toisella. Näin ajattelin, että paistuisi lätyt tasaisemmin. Ja tämä tuntui toimivan.IMAG0888Vaimo halusi kokeilla ensin paistaa ruisleivän tuolla, ennen pizzoja. Ja tämähän toimi mainiosti. Meni ehkä sellaiset vartti kun oli valmista. Tästä tulikin oikein hyvä alkupala. No tämän jälkeen päästiin sitten itse asiaan. Ensin pääsi tulikokeeseen leivontapöytä, jonka olin tehnyt.

IMAG0889Sehän toimi ihan hyvin. Pitää vain muistaa, ettei pyörittele pohjista liian ohuita, jotta ei repeä niin helposti. Sitä on vähän ikävä kaivaa pois uunista jos pohjassa on reikä josta täytteet valuu uunin pohjalle. Juu, minä tiedän kokemuksesta..

IMAG0893

Lätyt uunissa vihdoin. Uuni sisäosasta tuli halkaisijaltaan noin 90cm. Näin sinne mahtuu kaksi-kolme pizzaa kerralla kun molemmilla sivuilla on hiillosta lämmittämässä.IMAG0890Tässä kohtaa huomasin, että jotenkin tuntui, että uunin lämpötila ei ollut ihan sitä mitä ekalla kerralla. Ihan niin kuin se ei olisi ollut yhtä kuuma. Ainakin tuo uunin pohja vaikutti viileämmältä. Mittari näytti kyllä ihan hiilloksen vieressä useita satoja asteita mutta keskemmällä ei ollut enää edes sitä noin 300-350°C mitä se saisi olla. En tiedä johtuiko tämä leivistä, imikö niiden taikina lämmöt niin tehokkaasti tuosta alustasta vai lämmiteltiinkö vain uunia kuitenkin liian vähän aikaa ennen kuin malttamattomina aloimme paistaa. IMAG0892Tuota reilua 350 astetta se saisi näyttää, jotta pohjasta tulee hyvä ja rapea ennen kuin reunat on mustat. Ensi kerralla pitää koittaa lämmittää pidempään. No joka tapauksessa, pidettiin vähän kauemmin pizzoja niin hyvä niistä tuli, sellaiset vajaa 10 minuuttia niin oli valmista.

IMAG0894Kyllä maistui 😀

Ai, niin. Tehtiin myös jälkkäri uunissa, kun vielä lämpimänä oli. Tämä oli tällainen hetken improvisointi. Bansku folioon, viilto yläpintaan, pari suklaa palaa siihen viiltoon ja sitten uuniin. Muutama minuutti uunissa niin, että suklaa sulaa. Tässä pitää vähän vahtia, koska suklaa voi palaa helposti. Jäde pala viereen ja syömään.

IMAG0895

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *