Kissed by smoke, hugged by sauce, licked by fire – Ribs

Ribsit tai rimpsuluut, niinkuin suomalaiset sanovat. Nam!

Eipä ole tullut tehtyä niitä koko talvena, joten oli jälleen aika. Ja sitten pieni varoituksen sana. NIITÄHÄN EI SITTEN JUMANKAUTA KEITETÄ.

Mikä voi olla pahempi virhe ruuan laitossa kuin keittää ribsit. Niistähän keittyy maku pois. Kaikki maku on keittämisen jälkeen siinä liemessä, joka heitetään pois. Ei silleen. Kuten Meathead sanoo: “If you boil ribs the terrorists win”. No miten sitten?

Ensin hankitaan parhaat ribsit. Tää menee jo mainostamisen puolelle mutta tässä kaupungissa ne saa Minimanin lihatiskiltä. Siellä on oikealla tavalla leikatut ja trimmatut. Joissain kaupoissa näkee näitä “mukaribsejä”, joissa on kilokaupalla rasvaa ja ylimääräistä tavaraa kiinni. Oikeasti niissä ei ole luiden päällä kummallakaan puolella paljon mitään. Liha on siellä luiden välissä, ei päällä eikä alla. Alapuolella on usein jätetty kalvo, joka ei pehmenny millään, joten se pitää muistaa ottaa pois. Se lähtee helposti pois tekemällä veitsellä alkua ja sitten nappaa siitä kiinni talouspaperin palalle, joka auttaa ettei luista, ja sitten vain repästään se pois koko släbän matkalta.

Tähän voisi kertoa teoriaa lihasta ja sen valmistamisesta amerikkalaiseen tapaan vaikka kuinka pitkästi mutta en viitsi sitä kirjoittaa uudellen, koska kaikki löytyy jo valmiiksi kerrottuna http://amazingribs.com. Aivan mahtava sivusto, jossa on luettavaa ribseistä, pulled porkista ja muusta grillaamisesta sekä savustamisesta loputtomiin. Löytyy myös paljon hyviä reseptejä.

No juu, takaisin aiheeseen. Släbät oli haettu, seuraavaksi trimmaus, eli ylimääräiset roikkuvat ja kalvo sieltä alta pois. Sen jälkeen hieman öljyä ja kuivamarinadi, eli scrubb, päälle. Öljy alle, koska iso osa mausteista on öljyliukoisia. Tämän jälkeen släbät jääkaappiin maustumaan yön yli.

IMAG0860

Lapsille, jotka eivät ehkä pidä niin voimakkaista mausteista, laitan tavallista grillimaustetta. Toimii ihan ok sekin.

IMAG0861

Seuraavana päivänä laitetaan sitten ajoissa savustuspönttö lämpiämään. Minulla on käytössä ProQ:n malli, joka on toiminut erinomaisesti. Valmistustapa on epäsuora lämpö. Pöntössä on hiilipesän päällä vesiastia ja valmistettava ruoka on vasta sen yläpuolella. Lihat otetaan lämpeämään jääkaapista noin tuntia ennen pönttöön laittamista.

 

IMAG0863

Kun pönttö on valmis, lihat ritilälle ja kansi kiinni. Muista “if you are looking, you ain’t cooking”. Eli sinne sisälle ei kurkita. Jos on epävarma ajasta, käytä lihalämpömittaria. Minä pidän ribsejä yleensä 4,5 tuntia. Pulled pork tapaa muhia noin 8 tuntia. Ja tämän jälkeen liha on niin mureaa, että se lähtee luista itsestään ja ihan sulaa suuhun. Usko pois. Ilman keittämistä.

Lämpötila pidetään alhaalla näkyvällä termostaatilla tasaiset 120*C. IMAG0866

Ensimmäisen 30-45 minuutin aikana laitan hiilien päälle savustuslastuja niin saadaan hyvä savun maku lihaan. Tuon ajan sisällä lisään lastuja pari kolme kertaa niin, että savua on sopiva määrä koko ajan. Myöhemmin ei enää kannata savustella, koska lihan pinta paistuu kiinni, eikä siihen enää tartu savun maku.  Possunlihan kanssa käytän usein omenapuuta tai kirsikkapuuta, josta tulee hyvä makea savuaromi.

Kun ribsit ovat valmiit, otetaan pönttö auki, laitetaan släbät ritilälle suoraan hiilien päälle. Voidellaan reilusti soosia niiden päälle ja pidetään hetken niin, että soosi karamellisoituu nätisti lihan pintaan.

IMAG0868

Kun grillaus on valmis, leikataan liha luiden välistä sopiviksi annospaloiksi

IMAG0869

Laitetaan nätisti tarjolle vaikkapa lämpimän perunasalaatin kanssa ja sitten SYÖDÄÄN 😀

IMAG0871

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *